Jan Klominek, Browar w Trzcinicy
Browar w latach 1904-1912
Browar w latach 1904-1912 działał pod nazwą; Browar Parowy Władysław i Jan Klominek lub Browar Parowy J.L. Klominek . L od łacińskiej formy imienia Władysław- Ladislav.
Początek XX wieku, to najlepszy okres dla Browaru. Produkcja wzrasta. Według danych Dyrekcji Skarbowej od 1 września 1904 roku, do 31 sierpnia 1905 roku w Browarze wyprodukowano 18196 hl piwa . Podatku zapłacono 61 275 K 86 h. Skorowidz Przemysłowo Handlowy Królestwa Galicji z 1913 roku podaje, że Browar produkował 24 000 hl piwa rocznie, zatrudniał 52 robotników. W Browarze była maszyna parowa o mocy 36 KM, dwa silniki benzynowe. Produkowano wiele gatunków piwa. Na podstawie reklamy w Skorowidzu wiemy, że właściciele polecali : Szanownej P.T. Publiczności: Piwo bawarskie 14 stopniowe, napełniane do flaszek i pasteryzowane w browarze, w gatunku tak silne jak importowane piwo z Monachium. Piwo to, było wyrabiane ze słodu suszonego w wysokiej temperaturze, bez domieszki słodu prażonego. Dzięki temu smak piwa był łagodny, karmelowy, jak piwa z browarów bawarskich i niemieckich. Piwo to, polecane było osobom bezkrwistym, szczególnie Paniom i rekonwalescentom. Zamówienia na piwo bawarskie można było składać wyłącznie w Browarze w Trzcinicy. Produkowano również, doborowej jakości: Piwo Marcowe, Eksportowe i Porter. Browar posiadał skład w Krakowie. Skład prowadził Bernard Freundlich przy ulicy Szewskiej 13.Wyroby Browaru reklamował sloganem: Piwo trzcinickie zalecane przez powagi lekarskie dla chorych i rekonwalescentów. Browar posiadał własną bocznicę kolejową, łączność telefoniczną i telegraficzną. Nie wiadomo, czy wybierając miejsce na Browar, znano plany budowy linii kolejowej będącej częścią Pierwszej Węgiersko-Galicyjskiej Kolei Żelaznej. W 1884 roku otwarto tę część linii kolejowej (obecnie linia kolejowa 108) ,a w miejscowości Przysieki, tuż przy Browarze powstała stacja kolejowa. Początkowo nazywała się Trzcinica, potem Trzcinica Małopolska i obecnie Przysieki. Na początku II dekady XX wieku, na tereny Galicji zachodniej i miasta Krakowa nastąpił gwałtowny import piwa z Niemiec . Krajowi producenci piwa zwiększyli produkcję i podnieśli jakość produkowanego piwa. W roku 1909-1910 na terenie Galicji działało 98 browarów, które produkowały w sumie 1milion 583 tysięcy hl. piwa. Rok później ilość przedsiębiorstw zmniejszyła się o 6, ale ogólna produkcja wzrosła o ponad 10%. Świadczyło to, o doskonaleniu się rodzimego wyrobu piwa. Upadły browary, które nie potrafiły dać odbiorcom produktu wytrzymującego konkurencję. Browary szybko rozwijały się i dostarczały piwa wysokiej jakości, konkurując z przedsiębiorstwami poza galicyjskimi. W opracowaniach z tamtego okresu podkreśla się: dobrą wolę społeczeństwa w odparciu ataku importerów.


Jan Klominek, Browar w Trzcinicy

e-mail: m.nalecki@gmail.com
Copyright 2013 Jan Klominek, Browar w Trzcinicy & INTERIA.PL